6 Nisan 2008 Pazar

Ismet Sıral



Kimi anlatsam kimi anlatsam. Size İsmet Sıral'ı anlatsam:

İsmet Sıral, Türkiye'nin ilk profesyonel caz orkestrasının kurucularından. Kendi adıyla anılıyor bu orkestra ve Okay Temiz'den Erol Büyükburç'a bir sürü insan çalıyor burda.
Saksofon, ney ve flüt çalıyormuş zamanında. 1960'lara kadar orkestralarda çalıyor ve daha sonra yurtdışına giderek Dave Brubeck'le filan çalışıyor. Ve Brubeck, Sıral'dan öğrendiği 5/4'lük ritmden sonra ünlü şarkısı Take Five'i yaziyor.
Bu süreçlerde İsveç'te baya değer görmüş Sıral (bizim ülkemizin aksine). Amerika'ya giderek Creative Music Studio'da bir sürü müzisyenle çalışıyor. Bir yandan aşık olduğu Türk Sanat Müziğini onlara gösteriyor, öte yandan yeni teknikler öğrenerek caz fusion denemeleri yapıyor.
Sanırım Creative Music Studio'yu biraz açmam gerekecek. Bu okul Berklee Koleji'ne karşıt. Öğrenci-hoca ilişkisinden çok arkadaş ilişkisi var öğrencilerle hocalar arasında. Dönem 1960lar. Creative Music Studio için bir arkadaşım şöyle demişti: "O zamanlar rock ve folk yapan çiçek çocuklar San Francisco'da, hippi cazcılar ise Creative Music Studio'da toplanırlardı."

İsmet Sıral, daha sonra Türkiye'ye dönüyor ve böyle bir okulu burada açmak için kolları sıvıyor dostları ve başka müzisyenlerle birlikte. Marmaris'te bir arazi satın alıyor fakat yanlış ortaklıklar nedeniyle arazisi elden çıkıyor. Ve tabi projesi de. Şöyle yazıyor sitesinde de:
"En büyük hayalini yitirmenin acısına dayanamayan Sıral, yaşamına kendi eliyle son verdi."

60 yaşında.
Ve ondan sonra dostu, Dost Kip; projesini gerçekleştiriyor. Okulu açıyor. Ve şu anda ülkemizden güzel müzisyenler yetişiyor.

Birilerine İsmet Sıral'i anlatıyor olmak benim için çok önemli birşey inanın ki. Şöyle demişti aynı müzisyen arkadaşım: "İsmet Sıral'dan hiç bahsetmezler Türk caz aleminde. Kerem Görsev'ler filan ancak zenginlere caz yapar bizde. Ama Siral'ın müziği duyulursa, biliyorlar ki bir sürü taş yıkılacak, yerine yeni şeyler koyulacak. O yüzden bu adamın ismini ağızlarına dahi almazlar."

Bu kadar.
Mutlu oldum. oh be.


Hatta şöyle bir anektod vardir.
İsmet Sıral Moğollar'a gitmiş ve "sizin müziğinizde biraz groove eksik" demiş. Moğollar da "groove ne ola ki" filan demiş Sıral'a.
ve Sıral'dan sonra groove yapmaya başlamışlar.

budur. yetmez bu kadar kisa tabirler. ama budur İsmet Sıral.

http://www.ismetsiral.org/
http://www.iscms.org/

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ismet siral anlamak icin &o dakika dusunezceksin muzigini anlamak icin ise 10sene bir alet calman lazim dunyaya nadir gelen kisiligini ise yazmak zor olur